Rapport fra Læsø - Jorden krummer :)
I en tid hvor der stilles spørgsmål ved mange tid, så er det vigtigt at holde benene solidt plantet på den RUNDE Jord.
Postulat: Jorden er flad som en pandekage!
Der bliver i hvert fald ofte delt forskellige memes og videoer med postulater om, at jorden ikke er rund som en kugle, hvilket videnskabens forskellige aktører ellers har været forholdsvis enige om i mange århundreder.
Under reformationen brugte protestanterne sjovt nok argumentet mod Paven og katolikkerne om, at jorden var rund. Indtil det 16. århundrede var Vatikanet og de øvrige magthavere ellers nogenlunde enige om, at jorden var fuldstændig flad.
Jordens udformning var også i fokus under Columbus’ opdagelse af Amerika (1492), da mange mente, at hans sø-karavane risikerede at sejle ud over kanten:)
Nu er der så mange som ikke længere stoler på deres myndigheder, og så dukker spørgsmålet op igen, om Jorden den i virkeligheden er flad?!
Men kan det virkelig passe, at magthaverne lyver om jordens udformning, og at den i virkeligheden er flad som en pandekage?
Magthaverne lyver om alt andet, så hvorfor ikke?
Min egen holdning
Jeg har selv ment, at det var omsonst at bruge tid på spørgsmålet, selvom jeg godt kunne se en hvis ræson i argumentet om, at når vi bor midt i en illusion om Danmark (og resten af Verden), så kunne alt jo på en måde være i spil.
Men som ingeniør har jeg virkelig mine udfordringer med mange af de argumenter, som jeg i de sidste 4-5 år er blevet præsenteret for. Hvordan skulle GPS-systemet virke, hvis der ikke var satellitter i kredsløb om Jorden? Hvordan kunne uregelmæssigheder i afstanden mellem de sydlige dele af kontinenterne holdes skjult for befolkningen? Og så videre …
Og faktisk kiggede jeg lidt på Solens afstand til Jorden tilbage i 2021 uden dengang at kunne konkludere noget fornuftigt ud af mine iagttagelser.
Desuden, når NASA gør så meget ud af at lyve om månelandingerne, så kunne der måske være noget om, at Jorden ikke helt havde den udformning, som vi bliver fortalt.
Jeg har det stramt med folk, der ser en masse YouTube-videoer og derved tilegner sig en mængde info gennem sociale medier, hvorefter de drager konklusioner på den baggrund. Der er så meget misinformation på internettet, at det er farligt at drage slutsatser ud fra viden tilegnet på elektronisk vis. Digital information står i opposition til den gode gamle analoge facon, hvor man får sin viden overleveret direkte af sine sansers oplevelser af virkeligheden. Og fra folk man møder i virkeligheden og derfor bør stole mere på dem end folk man aldrig kommer til at møde i virkeligheden.
For nylig er jeg for 111. gang blevet konfronteret med information om, at Jorden skulle være flad, og det fik mig til at lave en hurtig undersøgelse af, om der overhovedet var noget at komme efter.
Argumentet var, at hvis jeg anskaffede et Nikon Coolpix P1000 zoom-kamera, så kunne jeg fotografere mig frem til, at Jorden virkelig var flad! Jeg fik sponsoratet på plads og fik købt et brugt Nikon P1000 kamera på Den Blå Avis.
Læsø krummer
Efter nogle indledende test af kameraets funktion osv. var der lagt i ovnen til, at sommerferien på Læsø kunne bruges til at komme lidt ud i naturen med et kamera og samtidig undersøge lidt mere om Jordens udformning.
Den 14. og 16. juli tog jeg ned på havnen i Vesterø på Læsø og fik taget nogle gode billeder og videoer. Havnebyen Vesterø er ganske ideel til formålet, da der er ca. 25 kilometer til fastlandet (24,5 km til Sæby og 28 km til Frederikshavn).
Vesterø Havn er ideel til sådanne undersøgelser. Dels fordi afstanden ind til fastlandet er på ca. 25-30 km, en god afstand for et P1000 kamera. Dels fordi man har mulighed for både at filme fra strandkanten tæt ved havets overflade, og fra havnebakken på positioner der ligger 10-12 meter over havets overflade.
Teorien om Jordens krumning
Ifølge gængs videnskab kan man opstille en ligning der beregner, hvor stor Jordens krumning er fx mellem Læsø og Jylland.
Men du er sikkert lige så doven som jeg og sætter pris på dem, der allerede har lavet et værktøj, hvor du bare kan plotte en afstand ind for at finde Jordens krumning. Sådan et værktøj findes på Omni Calculator. Se link HER!
På denne ‘krumnings-beregner’ kan man fx plotte afstanden mellem Vesterø og Sæby ind sammen med information om, hvor højt over vandoverfladen kameraets linse befinder sig, og så får man til gengæld to oplysninger:
Hvor langt væk ens syn rækker ud i horisonten, før et objekt vil begynde at forsvinde for øjnene af én (idet dele af det beskuede objekt begynder at blive skjult bag Jordens krumning).
Hvor meget af et objekt man skal forvente ikke at kunne se, hvis objektet står i niveau med havoverfladen.
Jeg fandt et ideelt sted på havnen i Vesterø, hvor jeg havde god udsigt til fastlandet, selv med det blotte øje. Jeg vurderede højden over vandoverfladen til at være ca. 8-10 meter over havets overflade (moh). Det er muligt at afstanden kun var 8-9 m eller måske lidt højere end de 10 m, men selv med denne usikkerhed in mente rokkes der ikke væsentligt ved den konklusion som jeg til sidst måtte drage.
Plottes tallene (24,5 km og 10 m) ind i Omni Calculator, vil man se, at der er ca. 11,3 km til horisonten, og at objekter inde bag havnen i Sæby vil have de første 13,7 m skjult af horisonten, som vil blive udgjort af havets bølgende overflade ca. 11,3 km ude. (hvis der nu kun var 8 m i kamerahøjde, så vil horisonten optræde 10,1 km ude, og 16,3 m af et objekt på 24,5 km afstand ville blive skjult af Jordens krumning!)
Derefter tog jeg i alt 9 billeder i samme retning men med forskellige zoom-indstillinger, så man på de sidste billeder tydeligt kunne se Sæby Kirke:
Sæby Kirkes højde
Jeg ved ikke nøjagtigt, hvor høj Sæby Kirke er (jeg kan ikke finde informationen online!), men det er heller ikke så vigtigt, da den fremstår så tydeligt ift. andre bygninger ved havnen i Sæby.
Selve kirkebygningen uden tårnet estimerer jeg til at rage omkring 16 m op fra jorden den står på (inkl. kip/tagryg), så mit estimat er at Sæby kirkes tårn er omkring 25-35 m højt.
Jorden kirken står på er 4-5 meter over havets overflade, hvilket også skal lægges til højde, for at få den korrekte højde ift. havets overflade. Så i alt rager kirken ca. 30-40 meter op ift. havets overflade.
På ovenstående billeder kan man se at selve kirkebygningen ikke rigtig er synlig fra Vesterø. Det ser dog ud til at man kan skimte lidt aftegning fra gavlen på en af kirkens sidebygninger, direkte under det meget tydelige vindue på tårnet (se det sidste billede helt nede ved motorbådens skumsprøjt), hvis man sammenligner med det billede jeg fandt af Sæby Kirke på Google Maps.
Jeg optog også en videofilm, der viser hvordan det ser ud når jeg zoomer ind på Sæby Kirke fra Vesterø Havn med kameraet hævet ca. 8-10 m over havets overflade. Du kan se filmen herunder:
Både billederne og videofilmen viser at det ser ud til at krumningen på Jorden (havet) mellem Læsø og Jylland passer med den krumning som man kan bruge kurveligningen til at udregne. Den siger at krumningen vil skjule 13,7 m ift. havets overflade når kameraet er placeret 10 m oppe. Hvis kameraet kun er 8 m oppe, så vil krumningen skjule 16,3 m af Sæby Kirke målt helt nede fra havets overflade.
Umiddelbart virker mine fotos og videoer til at bekræfte jordkrumningsligningen, og dermed også at Jorden krummer.
Men, lad os lave nogle flere observationer nu vi er i gang!
Jorden krummer mellem Læsø og Jylland
Lad det hermed være sagt: Jorden krummer helt tydeligt mellem Læsø og Jylland! Det var nemlig ikke muligt at se Sæby kirke fra Vesterø da jeg stillede kameraet ned i vandkanten ved stranden (2 m over havets overflade). Faktisk så kan man med det blotte øje se at Sæby Kirke forsvinder når man går fra Iskiosken oppe på Havnebakken, kaldet Mormors Kræmmerhus, og ned til strandkanten. De to observationer med 6-8 meters højdeforskel viser altså at Jorden krummer.
I nedenstående jordkrumningsudregning kan man se at 29,7 m af kirken bliver skjult af horisonten (havets overflade), når man flytter kameraet ned i 2 moh.
Tidligere estimerede jeg Sæby Kirke til at rage mellem 30 og 40 op over havets overflade, så burde vi få øje på bare en smule af det hvide tårn, set nede fra strandkanten. På nedenstående video kan du 1 m 21 sek inde se, at det kun er den øverste meter af tårnet der er synlig. Resten af tårnet er helt forsvundet. Men det ses også at der er en spejlingslinje som skjuler noget, så vi ikke kan se 1-2 meter af tårnet.
Inde på 1 m 21 sek i videoen ser vi hvordan der foregår forskellig spejling alt efter om objektet er 25 km væk (landskabet) eller det kun er 5-8 km væk (motorbåden). De blå linjer på billedet herunder viser to forskellige spejlinger på det samme billede fordi objekterne ligger i forskellig længde fra beskueren. Der foregår nemlig både en spejling inde på land og en ude på havet, og spejlingslinjen ligger i to forskellige niveauer:
Men allervigtigst, så virker det igen til at jordkrumningsligningen kan bruges til at udregne de synlige effekter af Jordens krumning.
Omkring Sæby Kirkes højde, så kan man på det nedenstående billede bedre danne sig et indtryk. Billedet er taget fra Læsø-færgen ved indsejlingen til Frederikshavn den 20. juli om morgenen. Det er ikke så langt væk fra Sæby som Læsø er, og jeg står højt oppe på salondækket, så derfor kan man se meget mere af Sæby Kirke end fra Vesterø:
Forskydning af billeder - Refraktion
Når man laver observationer over længere distanser skal man være opmærksom på et fænomen som lige kræver lidt opmærksomhed, nemlig refraktion (se Wikipedia). Der kan ske en forskydning af lysbølger når de gennemgår forskellige medier, hvilket virker til at være forklaringen på nogle af de fejl der opstår når man undersøger Jordens krumning via fotografier.
Refraktion, altså forskydning af objektivet, varierer efter atmosfæriske forhold som temperatur/temperaturforskelle, tryk/trykforskelle og luftfugtighed. Derfor kan der forekomme variationer når man laver eksperimenter som dette.
Refraktion demonstreres bedst ved at kigge ind fra ‘hjørne-siden’ på et akvarium, hvor en kops hank og munding kan optræde to forskellige steder på billedet:
Refraktion bruges af mainstream videnskab til at forklare, at man kan se længere end man burde ifølge matematikken/trigonometrien omkring Jordens krumning. Fx. at man kan se fjerne bjerge, som burde være skjult bag den runde Jord.
Men refraktion er altså ikke et fænomen som har den store indflydelse på mine iagttagelser på havnen i Vesterø, Læsø. Ikke mig bekendt, i hvert fald.
Visions- og perspektiv-lære
En af de ting som nogle fortalere for fladjords-teorien har gjort mig opmærksom på, er, at jeg ikke har forstand på visions- og perspektiv-lære. Derfor har jeg forsøgt at sætte mig ind i hvad de mener med dette.
Indtil videre har jeg forstået følgende:
Diffraction (det nederste forsvinder først)
Angular resolution (når den er lille indtræder diffraction)
Visual Acuity (hele læren om hvad man ser afhængigt af linsens størrelse osv.)
Og så skal man også tage højde for luftspejling, som vi også kan se på nogle af de billeder jeg selv har taget i Vesterø Havn på Læsø. Luftspejling forekommer kun i nogle tilfælde. For eksempel forekom luftspejling på billederne af Sæby Kirke d. 14 juli, men ikke i samme grad d. 16. juli. Spejling kan både kaldes for luftspejling og for vandspejling, da det ofte er pga. vandmolekyler i luften (H2O) og er afhængig af temperatur, luftfugtighed og tryk, samt forskelle i disse når lysbølgerne bevæger sig gennem forskellige medier.
En god video til at forklare disse begreber findes her:
Jeg synes det er en god video, men desværre begås der en fejl i videoen 3m 11sek inde.
Det forklares at vandets virkelige horisont-linje er gemt bag luftspejlingen og derfor ser vi den ikke. Men 3m 49 sek inde kan vi se at sejlskibet (i forgrunden af bygningen inde på land) ikke sejler med rælingen under vand (se billede herunder).
Det er derfor falsk det der påstås i videoen, at vandlinjen skal flyttes opad, og det strider imod hvad der i øvrigt kan observeres i videoen. Og sådan har jeg efterhånden erfaret at der er mange falske påstande i de videoer der påstår at vise at Jorden ikke krummer.
Men man skal altid undersøge hvor stor luftspejling der forekommer, for spejlingen vil skjule noget af det man ellers kan se, sådan som vi også erfarede det med Sæby Kirke.
Fra vindmøller til vandmøller
To dage senere tirsdag d. 16. juli fik jeg mulighed for igen at lave nogle observationer på Vesterø Havn. Jeg ændrede mit observationssted og kom 1½-2 meter højere op på Havnebakken at stå ift. optagelserne d. 14. juli. Lige der på Havnebakken, inde på Carlsens Hotels terasse, fik jeg optaget nedenstående video.
Videoen er optaget med kameraets linse i ca. 10-12 meters højde over havet. Det er lidt svært at bestemme højden nøjagtigt, men selv om det var 8 meter eller 20 meter over havet, så er det observerede optiske fænomen akkurat det samme, hvorimod det bliver lidt sværere at verificere det i jordkrumningsligningen, når der er usikkerhed på den højde vi observerer fra.
Vindmøllerne står henholdsvis 32 km (3 stk) og 33,5 km (5 stk) væk i fugleflugtslinje. De står mellem kystbyerne Voerså og Asaa (nær Dronninglund), lige omkring henholdsvis Krogsvangsvej og Skovengen.
Du kan finde vindmøllerne på kortet HER! Her vil du også kunne se at vindmøllerne i den førstnævnte gruppe på tre stk (den 4. må være taget ned) har en hjulnavs-højde på 46 m og den næste gruppe på fem stk har en hjulnavs-højde på 84 m. Derfor kommer jeg fejlagtigt til at sige at den sidst gruppe står tættere på. Det gør de ikke, de er bare højere. Vindmøllerne står ifølge topografisk kort på jord der ligger mellem 7-8 m (første gruppe) og 8- 9 m (anden gruppe) over havets overflade. I alt hæver vindmøllernes hjulnav sig altså hhv, ca. 53 m (første gruppe) og 92 m (anden gruppe) over havets overflade (moh).
I følge jordkrumningsligningen (ved kamerahøjde på hhv. 10 moh og 12 moh) så skulle vi kunne se alt der stikker 34 moh/30 moh op ude ved 32 km (den første gruppe). Og 39 moh/35 moh ude ved 33,5 km (den anden gruppe af vindmøller).
Jorden er rund som en badebold!
Sæby Kirke forsvandt
Fra Vesterø Havn er Sæby Kirke forsvundet når beskueren flytter sig fra ca. 10-12 m over havets overflade og ned til 2 m over havets overflade. Ved en beskuer-højde på 2 m skal lidt under 30 m forsvinde pga. krumningen. Det er nogenlunde højde over havet på det øverste af Sæby Kirke. Og det beviser at krumningsligningen hermed er eftervist i dette eksperiment.
Læsø-færgen der sank
Du kan se beviset HER på Læsø-færgen der sank og dermed viste at Jorden krummer.
Fra vindmøller til vandmøller i Voerså
Jordkrumningsligningen forklarer fint de billeder af vindmøllerne der blev til vandmøller i Voerså, på en afstand af 32/33,5 km væk fra Vesterø Havn på Læsø.
Jorden krummer mellem Læsø og Jylland og krumningslingningen gør beskueren i stand til nogenlunde at udregne resultatet på forhånd.
Vær OBS på Luftspejling
Men der skal tages højde for luftspejlingen, for den vil dække den del af det observerede objekt, der ellers ville have været synligt. Og luftspejlingen ændrer sig hele tiden med ændringer i temperatur, tryk og luftfugtighed. Men objekterne står stille. Det der varierer er hvor meget af objektet luftspejlingen kan komme til at skjule.
Det er sandsynligvis luftspejling, som beskrevet ovenfor, der gør at nogle fladjordsentusiaster observerer at vejrforholdene har stor indflydelse på hvor langt de kan se på forskellige dage, udover at der selvfølgelig findes klart vejr og tåget vejr.
Konklusionen er klar!
“Jorden er rund mellem Læsø og Jylland”
Citat af Flemming Blicher, Læsø d. 17 juli 2024
Er du interesseret i mere information om Jordens krumning på dansk kan du følge dette LINK for at se et eksperiment lavet på Sjælland ved at kigge over på tårnet Turning Torso i Malmø. Jeg har ikke noget med dette eksperiment at gøre, andet end at jeg synes at eksperimentet er udmærket dokumenteret (bortset fra at forfatteren ikke kan redegøre for de 20 meter han kan se for meget af Turning Torso) .
OBS: Jeg vil løbende opdatere denne artikel, så du må meget gerne sende mig informationer som du mener skal have med i betragtningerne. På forhånd mange tak :)
Se evt. også nedenstående nyhedsbreve der også omtaler Jordens krumning:
Turning Torso er ret god til at lave observationer med. Jeg har selv lavet denne video https://www.youtube.com/watch?v=MoK2BKj7QYk
Meget spændende forsøg Flemming, hatten af for det!
Jeg synes dog konklusionerne er lidt hurtige.
- bølger må nu en gang dække for højere og højere ting jo længere man kommer væk.
- forvrængningen/compression af billedet kan være helt afgørende, som jo er ret tydeligt i NOGLE tilfælde.
Debaten er ikke vidst ikk slut🤔