Grundlovsændringen i 1939 bliver aldrig vedtaget fordi valgdeltagelsen var for lav. Alligevel er den interessant fordi den fortæller noget om det spil om magten der foregår. Det indebærer også et par vigtige pointer om nogle af de grundlovsændringer som først finder sted i 1953, såsom § 70-ændringen (nævningeting i politiske retssager) og afskaffelsen af landstinget.
Ingen danske politikere er blevet retsforfulgt for samarbejdspolitikken som bl.a. førte til at flere kommunistiske politikere blev grundlovsstridigt arresteret af dansk politi, samt interneret i tyske KZ-lejre, hvor en del døde.
Bemærk at der i dette afsnit forekommer to forskellige podcast: En podcast som er helt gratis tilgængelig for alle (sådan som langt det meste materiale er her på kanalen) og et afsnit med ekstra kommentarer for de betalende medlemmer!
For at få den fulde glæde af dette afsnit, skal man især kende forhistorien fra de tre foregående afsnit, som er gengivet herunder:
#8/20 Oplæsning af bogen 'Illusionen om Grundloven'
Sønderjylland indlemmes men bliver kun nævnt sporadisk i Grundloven i 1920 Historien om at grundlovsændringen i 1920 var på grund af Sønderjyllands indlemmelse i kongeriget, er vildt overdrevet, ja nærmest ikke eksisterende. Sønderjylland nævnes overhovedet ikke i selve
#7/20 Oplæsning af bogen 'Illusionen om Grundloven'
Valgsystemet ændres og magten lægges over i partierne Ingen tvivl når du spørger historikerne om hvad grundlovsændringen i 1915 handler om: Kvindernes valgret! Men i virkeligheden er der er meget mere grundlæggende årsag til at ‘eliten’ vil have ændret Grundloven i 1915.
#6/20 Oplæsning af bogen 'Illusionen om Grundloven'
Christian 9.s valg af en såkaldt venstremand på konseilspræsidentposten bliver i historiebøgerne portrætteret som Systemskiftet i 1901. Men J.H. Deuntzer sidder også i bestyrelsen for Østasiatisk Kompagni (Ø.K.) og var med til at stifte det, så man kan fabulere over hvor meget venstremand Deuntzer var.
Share this post